En by med en stærkt kulturidentitet

Du går ikke på museum, når du skal på Museet for Samtidskunst, for museet kommer ud til dig. Det er noget ganske særligt. Bare i løbet af denne sommer har tusindvis af mennesker mødt museet og kunsten i Roskildes gader, på Stændertorvet, Roskilde Festival, Spejdernes Lejr og i Æblehaven. Her i weekenden kan du møde museet og kunsten på Rabalderfestival i Musicon.

Det, som gør Museet for Samtidskunst til noget helt særligt, er nemlig, at det er Danmarks eneste museum uden mure. Tidligere holdte museet til i det gule palæ midt i byen, men et samlet byråd sagde ja til, at den husleje, som museet kunne spare ved at forlade det gule palæ, kunne gå til kunsten og til at udvikle dette helt særlige museumskoncept, som handler om at være synlig lige præcis der, hvor folk opholder sig. Det er en demokratiske tankegang og et koncept, som har fået stor opmærksomhed i hele landet.

I Danmark har vi 97 statsanerkendte museer, hvor tre af disse ligger i Roskilde Kommune. Kunst og kultur er Roskildes DNA, og Museet for Samtidskunst er et vigtigt identitetsmæssigt supplement til kulturarven i Roskilde by, som netop er centrum for samtidskunsten. Museet bidrager ligeledes med tidens kunst og innovation, til styrkelsen af bydelen Musicon.

Museet for Samtidskunst forsker i international samtidskunst og de nyeste kunstformers formidling og bevaring, og har en samling af dansk og international kunst. Samlingen udbygges løbende med de nyeste værker, skabt inden for de sidste 25 år. Den rummer markante og nytænkende værker fra nogle af landets vigtigste og fremadstormende kunstnere.

De seneste fem år har museet i gennemsnit modtaget ca.1,7 millioner kr. årligt, i ikke-offentlige tilskud. Dertil kommer statstilskuddet, som gives på baggrund af det kommunale tilskud. Uden et kommunalt tilskud vil de udefrakommende tilskud ikke være mulige.

Skal Museet for Samtidskunst fortsat levere høj faglig kvalitet? Så nytter det ikke noget at beskære museet med ca. 20 % af det kommunale tilskud, som Venstre, Konservative & Radikale har foreslået. For pengene kan ikke hentes ved at afskedige en medarbejder, da Museet for Samtidskunst i forvejen kun har en meget lille medarbejderstab, som har kontor i en lejet container, i Musicon. En besparelsen af denne størrelse vil få store konsekvenser: Der vil blive mindre kunst, som kommer Roskildenserne til gode, og vi mister en vigtig del af byens kulturidentitet. Endeligt misser vi en oplagt mulighed for yderligere at markere Roskilde, som et nyskabende, kulturelt fyrtårn både nationalt og internationalt.

Er det hvad vi ønsker? Skal Roskilde være byen, der fjerner det økonomiske grundlag for det nationale Museum for Samtidskunst og dermed takker nej til mere statsanerkendt kunst? Absolut ikke, hvis det står til os.

Anna Bondo, Ø
Filiz Sarah Thunø, A
Byrådsmedlemmer Roskilde Kommune