Færre små boliger til flere enlige

Ove Dyrkilde bruger det meste af sit læserbrev om renovering af lejlighederne i Fællesgårdene og Korsgården (24. februar) til at angribe Enhedslisten, som angiveligt skulle mene, at “folk med små indkomster skal blive boende i noget gammelt lort.” Ak ja, valgkampen er i gang – forhåbentlig kan den snart komme op på et lidt højere niveau.

Jeg besøger ofte min far, som bor i bebyggelsen, der nu står foran en renovering – som er tiltrængt. Hvis han er en af dem, som efter genhusning bliver tilbudt at komme tilbage og bo samme sted, vil hans lejlighed være større, bedre – og dyrere. Ligesom mange andre bor han alene, og han har faktisk ikke brug for en større lejlighed. Højere husleje klarer han nok med sin gode pension, men for andre enlige kan det være svært at betale 10 procent mere for flere kvadratmeter.

Problemet er ikke, om bebyggelsen trænger  til en renovering.  Problemet er, at samtidig med, at flere bor alene, så bliver der færre små (og derfor relativt billige) lejligheder. Også i Roskilde. Ved renoveringer nedlægges de små lejligheder, og enlige med små indkomster bliver tvunget ud på det private boligmarked (“værelse med tekøkken” mv.) eller ser sig nødsaget til at flytte til udkantskommuner med billigere boliger. Det er en udvikling, som Enhedslisten vil ændre, og derfor er vi nødt til at sige stop for godkendelse af den ene plan for renovering efter den anden, hvor “konsekvensen af planen er nedlæggelse af små boliger, som der i forvejen er mangel på i Roskilde. Der er derfor behov for et større overblik over den generelle boligsituation i Roskilde, for at kunne tage stilling til den enkelte helhedsplan og dens konsekvenser.”

Som det fremgår af  referatet fra det seneste byrådsmøde, hvor denne sag var på dagsordenen, var det præcis dette, som var Enhedslistens argument for ikke at støtte forslaget – og ikke et ønske om, at folk med små indkomster skal bo i noget lort, eller at vi er modstandere af netop denne renoveringsplan. Hold nu op!

Åge Skovrind, bestyrelsesmedlem, Enhedslisten

(bragt i Roskilde Avis)