Lokalt Roskilde-beredskab!

Som man har kunnet se her i den lokale presse, er Høje-Tåstrup kommune i fuld gang med at melde sig ud af Østsjællands Beredskab (ØSB). De vil ifølge meldingerne foretage udmeldelsen sammen med foreløbigt tre andre kommuner. Køge kommune har i forvejen sendt sin udmeldelse.  Dermed vil ØSB reelt være under afvikling, og vi vil i Roskilde igen kunne få vores eget lokale beredskab. På den måde opnås det samme som var hensigten med Enhedslistens forslag til byrådsmødet 31. oktober 2018, om en Roskilde-udmeldelse af ØSB.

Det var ellers alle andre partier i byrådet, der stemte imod vores forslag, men nu ser det altså ud til, at vi har haft ukendte forbundsfæller i blandt andre Høje-Tåstrup kommune.

I hvert fald har der, allerede på daværende tidspunkt, været kræfter i de pågældende kommuner, der ligesom Enhedslisten i Roskilde har arbejdet på udmeldelse.

Bevæggrundene i Høje-Tåstrup m.fl. er muligvis anderledes end vores, det skal vi ikke gøre os kloge på. Men vores holdning har været og er, at brand- og ambulance-beredskaber mv., simpelt hen er så helt fundamentalt vigtige, at de ikke må udsættes for ”klip en tå og hug en hæl”-besparelser.  Og det har præcis været det, vi i stigende grad har oplevet gennem de fem år, Roskildes beredskab har været sammenlagt med/underlagt de 7 andre kommuner i ØSB. Man har rationaliseret ud fra en fejlagtig forestilling om, at én fælles løsning kunne passe alle, mens virkeligheden er, at netop en ting som beredskabet SKAL nøje skræddersys til de lokale forhold.

Nu bliver Enhedslistens forslag fra oktober-byrådsmødet altså gennemført ad den lille omvej, at de andre melder sig ud og ØSB bryder sammen: Roskilde får sit lokale beredskab tilbage, så byrådet igen selvstændigt vil kunne prioritere indsatserne efter de faktiske behov.

– Hurra for det !

Susanne Lysholm Jensen, Henrik Stougaard, Enhedslistens gruppe i Roskilde Byråd